Børsen Ledelse: Derfor er verdens mest kundeorienterede virksomhed også den mest værdifulde

Derfor er verdens mest kundeorienterede virksomhed også den mest værdifulde

Som bekendt har Amazon.com for nylig overhalet Apple, som verdens mest værdifulde virksomhed. Amazon har dags dato en market cap på svimlende DKK 5.200.000.000.000. Men hvad er egentlig grunden til dette?

Amazon og Apple er skarpt efterfulgt af Google (Alphabet) og Microsoft som de mest værdifulde virksomheder i verden. Men investorerne har markant større tiltro til Amazons evne til at tjene penge i fremtiden end de tre øvrige. Den gennemsnitlige Price/Earning ratio for de tre tech virksomheder er 20. Investorerne vurderer således, at Apple, Google og Microsoft i snit er 20 gange så meget værd som den indtjening de skabte i det seneste regnskabsår. En multipel på 20 er meget almindelig for verdens mest værdifulde virksomheder, idet den ligger på mellem 14 og 25 for de 10 mest værdifulde virksomheder i verden. Altså bortset fra Amazon.com der har en P/E på over 80!

Så selvom det vil være en meget “poppet” udlægning, så kan man sige, at aktiemarkedet har fire gange så stor tiltro til Amazons fremtidsudsigter som de ni øvrige af verdens 10 mest værdifulde selskaber. Men hvad er så grunden til denne store forskel?

Amazons mission fra grundlæggelsen i 1995 er stadig “at være Jordens mest kundeorienterede virksomhed, hvor kunderne kan finde alt, hvad de måtte overveje at købe online, og bestræbe sig på at tilbyde sine kunder de lavest mulige priser.”

Men dette er jo bare en meget ambitiøs hensigtserklæring, og papir er som bekendt taknemmeligt. Så hvordan er det rent faktisk gået de senere år. Amazon har i perioden fra 2006 til 2018 haft en vækst i omsætningen på over 2.000 pct., altså mere end en 20 dobling. Deres primære konkurrent Walmart, der siden 2014 har været verdens største virksomhed målt på omsætning, har i den samme periode haft en stigning på sølle 60 pct. Der er således en forskel på faktor 33!

Man kan naturligvis argumentere for, at de jo også kom fra helt forskellige udgangspunkter, og sammenligningen derfor ikke er særligt rimelig. Til det vil jeg bare sige, at Wallmarts omsætning var hele 28 gange så stor som Amazons i 2006, mens den i 2018 kun er dobbelt så stor. Så med den enorme forskel i vækstrater bliver Amazon meget snart større end Walmart – også målt på omsætning.

Men hvad der er endnu vigtigere, så er Amazons indtjeningsmargin mere end dobbelt så høj som Walmarts – samtidig med den er stigende og Walmarts faldende. Dermed er Amazons indtjening målt i absolutte tal højere end Walmarts, selvom Walmart (endnu) er dobbelt så store som Amazon målt på omsætning. Men indtjeningen for Amazon steg med over 230 pct. fra 2017 til 2018, mens den faldt med 28 pct. for Walmart.

Disse nøgletal er hovedforklaringen på, at Amazon i 2018 var over 3,5 gange så meget værd som Wallmart, selvom Wallmart havde en dobbelt så høj omsætning.

Men alle disse nøgletal er jo “bare” historik, så hvad er egentlig årsagen til, at investorerne har så stor tillid til Amazons fremtidige indtjeningsevne sammenlignet med alle andre virksomheder i verden?

Først og fremmest er Amazons ambition om at blive verdens mest kundeorienterede virksomhed nok allerede for længst realiseret samtidig med, at de hver eneste dag stræber efter at blive endnu mere kundeorienterede for at fastholde dette forspring.

En anden grund til, at Amazon er så meget mere værd end Walmart, er, at Amazon ikke bare er “born digital”, men også at virksomheden med stormskridt bevæger sig mod at blive verdens største dobbeltsidede digitale platform, som Apple, Facebook og Google har så stor succes med. I parentes bemærket har Amazon for længst overhalet eBay, som den største dobbeltsidede platform til salg af fysiske varer og gør allerede indhug på eBays kernemarked, som jo er salg af brugte varer.

Men én af grundene til, at Amazon har en fire gange så høj multipel som de tre andre tech virksomheder, er blandt andet, at de har en ekstrem vækst i den abonnementsbaserede forretning, som inkluderer både Kindle Unlimited og Amazon Prime.

Men allervigtigst, så er Amazon ved at erobre førerpositionen på verdens absolut største marked (den globale detailhandel). For med al respekt for Apples og Microsofts stærke positioner på markedet for software og forbrugerelektronik, så er disse markeder jo kun en brøkdel af det samlede marked for non-food retail, som Amazon har haft mest fokus på – indtil videre!

Selvom markedet for online annoncering, som Google og Facebook befinder sig på, er i stor vækst, er størrelsen af dette marked jo stadig kun en brøkdel af det samlede detailmarked.

Så her kan man – som i så mange andre sammenhænge – sige Size matters after all!

Vil du have mere indhold fra CXO? Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Børsen Ledelse: Derfor er verdens mest kundeorienterede virksomhed også den mest værdifulde

Denne artikel er oprindeligt bragt i Børsen Ledelse. Download PDF.